EMDR - לטיפול בטראומות, התקפי חרדה ופאניקה, פוביות, הפרעות כאב, לחץ ואבל
טכניקת ה EMDR מאפשרת זיהוי מדויק של זיכרונות עבר המהווים את מקור הטראומה מעוררת החרדה. הטכניקה הטיפולית מבוססת פרוטוקול מדוקדק ומאפשרת כניסה לזיכרון, הקהייתו באמצעות גירוי דו צדדי של המוח ובכך להפחית את עוצמתו המחלישה, ולאחר מכן עיבוד מחדש ויעיל יותר של הזיכרון או הזיכרונות ולבסוף התקנה של אמונות יעילות יותר להתמודדות עם המשך מצבי החיים.
השיטה פותחה על ידי ד"ר פרנסין שפירו לפני כ 35 שנה, היא הוכרה על ידי ארגון הבריאות העולמי WHO כשיטת טיפול אפקטיבית במיוחד במצבי טראומה והיא מבוססת מחקרים מדעיים שהוכיחו את יעילותה. גם בארץ וגם ברחבי העולם היא נחשבת לשיטת טיפול מומלצת לכל מצבי הטראומה והדחק.
מהי טראומה
תגובה רגשית לאירוע שנחווה על ידי האדם כסכנת חיים פיזית או נפשית, או גם וגם אשר מבטאת חוסר אונים מתמשך, תגובות חרדה, הימנעות, ראיית העולם כמקום מסוכן וקושי לתפקד באופן מקדם לעצמו.
השיטה מבוססת על מודל AIP ה - Adaptive Information Processing
לפי מודל זה, כל חוויה בחיינו אמורה לעבור עיבוד ועיכול. רק לאחר תהליך בריא של עיבוד ועיכול היא עוברת לרשת הזיכרון האדפטיבי במוח ועומדת לרשות האדם כמצבור ידע ממנו הוא יכול לשלוף אופני התמודדות במצבי חיים שונים.
כאשר אדם חווה חוויה עוצמתית מדי עבורו (טראומה), מוחו אינו מסוגל לעבד את האינפורמציה כפי שהוא עושה באופן רגיל. הזיכרון הטראומטי נשאר "קפוא בזמן" יחד עם הקולות, הריחות, הרגשות והתחושות. כל היזכרות יזומה או לא מתוכננת נחווית כקשה, כאילו האדם מתנסה בטראומה שוב בהווה.
מצב זה משפיע על הדרך בה האדם רואה את העולם ומתמודד עמו. הוא יסבול לעיתים קרובות מסימפטומים שונים, מתגובות רגשיות חזקות, מהתנהגויות לא מתאימות, מתפיסה עצמית שלילית, ועשוי אף להימנע מאזורים ואירועים הנקשרים לזיכרון והגורמים לעוררות, לעיתים מבלי שיהיה מודע לכך.
כמה זמן נמשך טיפול?
זה תלוי בכל מטופל והסיפור שלו. בדרך כלל כדי לעבד זיכרון יחיד נדרשות 2 עד 3 פגישות. פ הן בדרך כלל ארוכות יותר ויכולת להגיע עד 90 דקות.
מהלך טיפול
- היכרות, ראיון אישי ולקיחת היסטוריה.
- בניית יחסי אמון וחיזוק משאבים אישיים של המטופל (באמצעות כלים של דמיון מודרך וגם גירוי דו צדדי של המוח).
דוגמא לחיזוק משאבים: בניית "מקום בטוח", פיתוח של "כוח" פנימי או "תכונת אופי" או "מהות" שהמטופל זקוק לו כדי להתקדם ולהתמודד עם הזיכרונות.
- בניית תוכנית עבודה: מיפוי הטריגרים בחיי היומיום יוצרי הקושי. קביעת סדר עבודה: מהזיכרון הראשון ביותר, לזיכרון הקשה ביותר, לזיכרון הקרוב ביותר. הניסיון הקליני מוכיח כי ככל שאנו מצליחים לעבד את הזיכרון המזין והראשוני של הטראומה, כך הסימפטומים הקשים של המטופל יבריאו.
- חיבור כל טריגר לסט של זיכרונות, בחירת זיכרון לעיבוד, הקהייה, עיבוד מחדש, התקנה של אמונות חיוביות – תהליך מבוסס פרוטוקולים שיטתיים ומובנים.
- כאשר כל הזיכרונות, אחד לאחד, עוברים תהליך שלם של העלאה, הקהייה, עיבוד והתקנה אפשר לומר שהסתיים התהליך הטיפולי ונזכה לראות את המטופל במצב טוב יותר.